DAMKOMMITTÉ

Välkommen till Falun Borlänge Golfklubb och damgolfen!

Vi vill att alla damer ska kunna spela golf under trivsamma former.
Är du nybörjare eller rutinerad gillar att tävla eller spela sällskapsrundor? Det spelar ingen roll du är alltid välkommen att delta i våra aktiviteter. Vi har som mål att fler damer ska kunna utveckla sitt spel och sina golfkunskaper. Damkommittén ordnar trevliga tävlingar under hela säsongen.

Gillar man inte att tävla kan man vara med och spela FRIDA på fredagsförmiddagar (se mer information på hemsidan). Där kan du öva upp din sving och umgås med trevliga damer från klubben. Anmäler dig gör du via Min golf.

Under onsdagar med start den 10 maj fram till 27 september spelar vi damgolftävlingar. Tävlingar som är benämnda damgolf läggs ihop under säsongen och prisutdelning sker på höstavslutningen. Fullständigt tävlingsschema för damerna läggs ut på hemsidan när det är klart och anmälan sker via Min golf.

Hoppas ni tar chansen att spela med oss och lär känna klubbens damer samt för att vara med och skapa en härlig klubbkänsla kring vår fina bana.
Gå gärna med i vår Facebook grupp Falun-Borlänge GK – Damgolf. Gruppen startades av Maja-Lena Björling så häng med här: https://www.facebook.com/#!/groups/231732753697826/

HEMLIGA RESAN 2018

Hemliga Resan 18/6 2018

Hej alla golfdamer. Vintern har fortfarande ett stadigt grepp om golfbanan men vi vet att golfsäsongen kommer igång så småningom. Därför är det dags att blicka framåt.

Vi, Kerstin Hedlund, Britt-Marie Romlin och Lisa Nilsson, har fått den stora äran att planera den årligt återkommande, trevliga tillställningen som kallas Hemliga Resan.

För att få en uppfattning om hur stort intresset är hos er skickar vi ut denna intresseanmälan och vill ha svar via mail eller telefon senast 180430.

Priset beror helt på hur många som åker med. Om vi blir 25 pers får vi räkna med ca 1000 kr/pers. Det är kostnaden för bussen som blir dyrare/person om vi blir färre.

Med hopp om att många vill följa med skickar vi varma vårhälsningar

Kerstin, Britt-Marie, Lisa

Kerstin Hedlund: hedlund.kerstin@telia.com, tfn 070-697 55 22

Britt-Marie Romlin: titti.romlin@gmail.com, tfn 070-339 35 20

Lisa Nilsson: elnil@live.se, tfn 070-717 81 89

PM FÖR TÄVLINGSLEDARE VID DAMTÄVLINGAR

PM för tävlingsledare vid damtävlingar

VÅRUPPTAKT

Välkommen till damernas Vårupptakt den 3 maj 🙂 För mer detaljer se inbjudan: Vårupptakt 2018
FRIDA – FÖR FREDAGSLEDIGA DAMER
FRIDA 2018 – för fredagslediga damer! Inbjudan FRIDA
VIKTIG INFO GÄLLANDE EGA EXAKT TÄVLINGSHANDICAP
Viktig info om EGA Exakt Tävlingshandicap!
Viktig info angående registrering av hcp-ronder.
För att, tas med i resultatlistan och ta emot priser i en tävling 2018 måste man ha minst fyra registrerade handicapronder under föregående år eller innevarande år (EGA Exakt Tävlingshandicap). Vid tre eller färre registrerade hcp ronder under 2017 skall nya hcp ronder registreras 2018.

HULDA CUP SPELPLAN

Hulda Cup Spelplan 2018:Spelplan Hulda 2018
STATUTER HULDA CUP
Statuter Hulda Cup 2017

DAMKOMMITTÉN OCH ANSVARSFÖRDELNING

Damkommittén och ansvarsfördelning 2018 läggs ut inom kort.

SPELSÄTT

Spelsätt och spelformer vid tävlingar som arrangeras av Damkommittén, Klicka här

GOLFTÄVLING – FRÅGOR OCH SVAR

Har Du aldrig spelat golftävling tidigare, eller bara vid något enstaka tillfälle? Vill Du komma ut på golfbanan och lära känna nya människor? Här nedan hittar Du allt Du behöver veta för att tävla i golf.

Fråga: Hur anmäler man sig?

Svar: Du anmäler Dig via www.golf.se Min golf eller ringer kansliet 023-31015

Fråga: Om jag får förhinder att vara med i tävlingen, hur gör jag då?

Svar: Innan anmälningstiden har gått ut för tävlingen kan Du själv gå in på www.golf.se Min golf och avanmäla Dig. Efter det att anmälningstiden har gått ut måste Du kontakta tävlingsledningen. I vissa fall kan det innebära att Du ändå måste betala anmälningsavgiften för tävlingen.

Fråga: Vad kostar det att spela en tävling?

Svar: Tävlingarna har ofta en sk anmälningsavgift som tävlingsledningen har fastställt. Tävlar Du på annan klubb (än egen) i Dalarna så betalar Du även en tävlingsgreenfee på 200 kr.

Fråga: Hur duktig behöver jag vara för att få vara med i en tävling?

Svar: Det finns tävlingar för alla, oavsett vilken kategori Du tillhör. Ofta är det olika hcp-klasser i varje tävling. Det framgår av villkor för tävlingen.

Fråga: När och hur vet man om man får spela?

Svar: När anmälningstiden har gått ut lottar golfklubben (där tävlingen spelas) och en startlista läggs ut på www.golf.se Min golf. Den anslås också på anslagstavlan. På den listan finner Du Din starttid och med vem du spelar på den aktuella tävlingsdagen. Oftast finns den här informationen en till två dagar före första tävlingsdagen. I de flesta fall skickas starttiden till dig via e-mejl.

Fråga: Om jag bara kan spela antingen tidigt eller sent på en dag, hur gör jag då?

Svar: Oftast kan tävlingsledningen ta hänsyn till sådan information. Du meddelar detta i samband med att Du gör Din anmälan på www.golf.se Min golf. Det finns en ruta att kryssa i. För att Du som arbetar skall kunna vara säker på att Du får sen start kommer vi att prova att lotta från sista starttid och framåt.

Fråga: Om jag gärna vill spela tillsammans med min golfkompis, får jag det?

Svar: Nej, det är inte skäl som tävlingsledningen tar hänsyn till. Samtliga anmälda lottas och det är slumpen som avgör vilka som spelar tillsammans. Men om Du helst vill spela med en särskild kompis har vi tävlingar där man spelar tillsammans som ett lag.

Fråga: Om det regnar, bryts tävlingen då?

Svar: Nej, golftävlingar spelas normalt oavsett väderförhållanden (i extrema fall kan tävlingsledningen bryta tävlingen). Det är viktigt att du är förberedd för alla typer av väder och att din utrustning innehåller regnskydd, varma kläder eller t ex solskyddskräm.

Fråga: Vad är viktigt att ha med i golfbagen när man spelar en tävling?

Svar: Rätt antal klubbor (max 14 st), golfbollar, penna, greenlagare, markeringsknapp och en regelbok. För att hålla koncentration är det viktigt att ha med sig vatten och eventuellt frukt.

Fråga: Får jag ta med någon som går caddie?

Svar: Om det inte anges annat är det tillåtet att ha caddie.

Fråga: Hur lång tid i förväg bör jag vara på tävlingsplatsen?

Svar: Det är bra om du finns på plats ca 30 – 60 minuter före tävling för att hinna med de förberedelser som krävs innan start.

Fråga: Vad är det första jag bör göra på tävlingsdagen när jag kommer till golfklubben?

Svar: Du bör allra först söka upp tävlingssekretariatet för att registrera att Du finns på plats.

Fråga: Vad händer vid registreringen?

Svar: Du anmäler Dig, betalar start/anmälnings-avgiften, Ditt hcp kontrolleras och du får kompletterande lokala regler för tävlingen.

Fråga: När får jag mitt scorekort?

Svar: Oftast delas scorekortet ut vid registreringen.

Fråga: Hur förbereder jag mig innan det är dags att starta i tävlingen?

Svar: När registreringen är klar kan det vara bra att värma upp, att slå några bollar på rangen eller att putta och chippa lite. Det är mycket individuellt hur man väljer att värma upp.

Fråga: Kan jag gå ut och provspela lite på banan? 

Svar: Nej, enligt golfreglerna tillåts du inte då det är slagspel att öva golfslag på golfbanan där tävlingen skall ske. Enbart på platser som är avsedda för övningsspel. I matchspel är det dock tillåtet att öva på banan innan. Vid 9 hålstävling görs undantag från gällande regel för damernas onsdagstävlingar dvs spel på banan före
tävling är tillåtet på de 9 hål som ej ingår i tävlingen.

Fråga: Får jag gå till 18e green och pröva hur snabba greenerna är?

Svar: Nej, det är endast tillåtet enligt golfreglerna att putta på övningsgreen innan spel i tävlingen (undantag matchspel).

Fråga: Hur lång tid i förväg ska jag vara på första tee?

Svar: Du bör vara på första tee 10 minuter före din starttid.

Fråga: Vad händer på första tee?

Svar: Du hälsar på Dina medtävlare och på ev. starter. Ni byter scorekort med varandra.

Fråga: Vem startar först?

Svar: Ni startar i den ordningen som anges på scorekortet (inom parentes).

Fråga: Vad ska jag tänka på angående mitt scorekort?

Svar: Du ska byta scorekort med någon annan i Din boll, det spelar ingen roll med vem. Det är viktigt att Du skriver scoren efter varje hål och att Du stämmer av med spelaren som du är markör för att antal slag på hålet stämmer. Du bör även skriva Din egen score på avsedd plats för markör. Detta för att ni ska kunna kontrollera så att scoren stämmer efter avslutat spel.

Fråga: Om jag missar starttiden, vad händer då?

Svar: Vid damtävling kan Du ringa kansliet så försöker vi placera in Dig i en senare boll. Vid andra tävlingar gäller att om Du finns på första tee och är beredd att slå (att all utrustning är förberedd) inom fem minuter får du spela men med 2 slags plikt. Om du kommer senare än fem minuter är du diskvalificerad och kan inte starta i tävlingen.

Fråga: Om jag behöver tillkalla domare ute på banan, hur gör jag då?

Svar: På damtävlingar gör vi så att om ni inte är överens så spela en alternativ boll – se nedan. Vid större tävlingar anges oftast domarens mobiltelefonnummer.I vissa tävlingar finns funktionärer med walkie-talkies och då kan dessa tillkalla domare.

Fråga: Om domaren inte kan komma till platsen och jag har regelproblem, hur gör jag då?

Svar: Spela en alternativ boll. Innan Du gör detta skall Du ange vilken boll Du vill räkna såvida reglerna tillåter detta. Innan scorekortet signeras söks tävlingsledningen upp och situationen reds ut.

Fråga: Om det börjar åska mitt i tävlingsronden, hur gör jag då?

Svar: Det är tillåtet att bryta om risk för blixtnedslag föreligger. Om tävlingsledningen bedömer risk för åska kan de varna med att signalera över banan med en siren. Då skall samtliga markera bollen och gå in till klubbhuset.

Fråga: När vi har puttat ut alla på artonde hålet, vad ska man tänka på då?

Svar: När sista bollen är puttad är det god etikett att tacka varandra för golfronden. Därefter samlas alla i bollen på annan plats än på green för att signera scorekorten. Denna avsedda plats kallas ibland för ”recording area”.

Fråga: Hur gör man när man signerar scorekort?

Svar: Du är markör åt en spelare i Din boll och Du kontrollerar så att ni är överens om spelarens antal slag per hål. Sen kontrollerar Du med den som är markör åt Dig att ni är överens om Dina antal slag per hål. Därefter skriver Du under på scorekortet som Du har skrivit vid rutan ”markör” och lämnar scorekortet till spelaren. Sedan skriver Du under Ditt scorekort vid rutan ”spelare”. Sedan lämnas de underskrivna scorekorten in till tävlingsledningen.

Fråga: Måste jag stanna på prisutdelningen?

Svar: Det är god etikett att stanna på prisutdelningen även om man inte har något pris att hämta. Ofta sker prisutdelningen direkt efter att sista boll har kommit in. För damtävling gäller att vid förhinder att deltaga i prisutdelningen skall detta anmälas till tävlingsledningen före start. Du kan vidtala någon som då kan ta ditt ev. pris. Ingen anmälan, inget pris!

Fråga: Kan jag be någon annan ta emot mitt pris?

Svar: För våra damtävlingar gäller att Du erhåller pris om Du före start har anmält förhinder att deltaga i prisutdelningen och att Du själv vidtalat någon att hämta priset.

Fråga: Vad ska jag säga vid ett tack-tal?

Svar: Det är god etikett att vinnaren håller ett kort tack-tal i samband med mottagande av priset. Det är bra att då tacka banpersonal, tävlingsledning, medtävlare och eventuella sponsorer.

Fråga: Hur kan jag hitta resultaten från tävlingen?

Svar: Efter att tävlingen är avslutad kan man få en resultatlista på www.golf.se Min golf och/eller på anslagstavlan. 

Fråga: Varför ska jag spela en golftävling?

Svar: Det finns många skäl till att spela en tävling, framförallt är det roligt och just tävlingsmomentet är själva nerven i spelet golf. För Din egen del så är det ett sätt att träffa nya vänner och att utvidga Ditt sociala nätverk på vår golfklubb. Det kan vara ett sätt att få spela en ny bana, mot en lägre greenfeeavgift., det garanterar dig en starttid på en troligtvis attraktiv dag och du får spela en bana som är i god kondition och preparerad för tävling. För Din golfutveckling är det ett sätt att mäta Dig själv under press, en sätt att gå vidare till finalspel, ett sätt att pröva olika spelformer och Du har chans att vinna pris. Att spela en golftävling sätter etik och moral på prov och det är roligt att spela olika slags tävlingar med olika inriktningar och spelformer, lag eller individuellt. Och en sak till, det är inte så allvarligt som det låter att spela en golftävling…

Gå till toppen